Случаят с Джеймс …или убиец ли е Дого?

   На 5 Ноември (петък) 2004г. над главата на вестник “Хасковска Марица” привлича погледа заглавието “Аржентински дог сръфа о.з. полковник по слабините” с големи букви и подзаглавие на темата – “Съдят собственичката на кучето убиец, показания ще дават 12 свидетели”
   В писмо към редакцията на списание "Моят Приятел Кучето" собственичката М.Тозева моли за помощ:
   “Моето куче е обявено за куче убиец.Освен това било обучавано да хапе.Аз бях член на клуб “Дого Аржентино” и съм подписала декларация, че по никакъв повод кучето ми няма да участва в никакви – организирани или не битки. Нашето семейство не се занимава с такъв род бизнес, обичаме и отглеждаме кучето си като член на семейството. Сега съм обвиняема за нещо, което не съм извършила. Но аз ви моля за друго – защитете породата, която наричат “куче-убиец” и “бойно оръжие”.   
   Естествено както всеки конфликт и тук има две страни.От страна на Стоицев се разказва как “кучето убиец” нахапало полковника (и било без нашийник), докато той излизал от асансиора и как не за първи път това куче нападало хора.(Интересно ми е как така, стопанката ще стои и ще гледа как кучето и нахапва човек???)Бившият военен потърсил медицинска помощ и си искарал медицинско свидетелство.Срещу собственичката е заведено дело за средна телесна повреда на пострадалия, придружено с граждански иск.Съседите твърдяли, че кучето е научено да хапе.Следва:”казаха ми, че в двора на градинката се правят битки със залози…”(освен че не се уточнява дали въпросното куче участва в тях и битките с кучета обикновено не се провеждат в градинки).Това е историята от страната на Ваныо Стоицев и неговите свидетели.
   Разказът от страна на стопанката на кучето обаче е различен.Кучето никога не е пускано от повод.Конфликтите са започнали когато Джеймс е бил на 3месеца.Немската овчарка на стоицев нееднократно нападала догото, като от там тръгнала враждата между кучетата.Скоро обаче Джеймс порастнал и станал много по-силен от кучето на полковника.Стопаните на Джеймс са предупреждавали Стоицев да си държи кучето вързано, но той не взимал отношение.
   Стоицев е военен с много връзки.Срещу него е била пусната жалба в РПУ Димитровград.Зетът на Стоицев обаче е районен полицай и когато делото е предадено на съда, жалбата не е била прикрепена към него, както и нито един от свидетелите не е получил призовка.Връзките продължават и в медиите, което си личи и от материала публикуван във вестник “Хасковска Марица”.
   Конфликтите продължавали с години и все заради схватките на кучетата.Обаче именно кучето на Стоицев е хапало малки деца, пред очите на съседи, но уви никой нищо не е направил по въпроса.
   През месец Юли е нанесен побой с пръчка и ритници на стопанката на Джеймс от стокилограмовия о.з. полковник. Полковникът излизал от асансиора с кучето си, което отново не е било на повод, като при срещата си двете кучета се сбиват за пореден път.Във входа настанал скандал между собствениците на кучетата.Изнервеният полковник посегнал с пръчка към кракът на жената, след което я изритал в бедрото.От болката стопанката изпищяла и се свлекла на земята. Борещото се дого решило, че е по-наложително да спаси собственичката си и нападнало полковника.Белезите от побоя са заснети на фотоснимки и стопанката си е искарала медицинско свидетелство.

Историята е тъжна и подкупна.Всеивестни са проблемите на България с връзките и корупцията.Искрено се надявам случаят да бъде разкрит и да се вземат правилните мерки и отношения!Дого Аржентино може да бъде прекрасен домашен любимец!Не всяко дого е убиец!То защитава стопаните си, като членове от неговото семейство!

Джеймс
За този материал съм използвала статията от 106-ти брой на списание "Моят приятел кучето" с разрешение на г-жа Радостина Тонева!

 

Източник





{START_COUNTER}