§3. Определение на категории на Шоу Съдии в FCI

§3. Определение на категории на Шоу Съдии в FCI

Изложбен съдия  на FCI-НO може да бъде:

a ) Съдия на порода
b ) Съдия на група
c )  Общ (съдия на всички породи)

FCI-НO изпраща на FCI цялостна информация, съдържаща всеки съдия, на когото е разрешено да съди извън страната му/й на жителство.

a ) Съдия на порода е лице, одобрено от неговата FCI-НO да съди една или повече породи.

b ) Съдия на група е лице, одобрено от неговата/нейната национална организация да съди на групово ниво една или повече групи от официалните групи на FCI съобразно терминологията на кучешките породи. Съдия на порода е одобрен да присъжда CACIB на всяка порода от упоменатата група.  Веднъж одобрени от организации, членове на FCI, на групови съдии се разрешава да съдят Най-добър в Групата (BIG) на CACIB изложби за група (и), за която/които са квалифицирани. Съдии на група от организации, федеративни членова на FCI се освобождават от другите изисквани оторизации от техните FCI-НO.
Освен това, съдия на група е одобрен да присъжда BIS на международни изложби при условие, че канещата FCI-НO го приема и той/тя е одобрен за съдия на група за поне 2 от групите на FCI и е бил оторизиран да присъжда BIS  от неговата/нейната национална организация.
Ако нова порода е призната от FCI, на Съдията на група автоматично се разрешава да я съди, стига тази порода да е в групата, която съдията е квалифициран да съди.
Ако порода е прехвърлена в група, за която съдията не е квалифициран, той запазва правото си да съди въпросната порода.

За да може на даден аспирант да бъде позволено да стане Съдия на група, той/тя трябва официално и редовно да е съдил/а поне 4 годинина национални и международни изложби. За останалите номинацията да станат Съдия на група трябва да остане изцяло в юрисдикцията на засегнатата FCI-НO като обръщат специално внимание на броя породи, регистрирани във въпросната държава.
   
c  ) Общ (съдия на всички породи) е съдия, одобрен от неговата FCI-НO да съди всички породи



{START_COUNTER}