§2.Минимум изисквания

§2. Минимум изисквания относно заявка, обучение, изпитване и назначаване като изложбен съдия

Заявленията на кандидатите, желаещи да станат изложбени съдии трябва да се приемат съгласно официалните наредби на FCI-НO на страната на жителство на кандидата. Отговорност на всяка FCI-НO е да осигури подходящи курсове за нейните кандидати, за  да получат необходимото образование, да подготви необходимите изпити и да се погрижи за техните официални разрешителни удостоверения като изложбен съдия.

FCI-НO трябва да осигури задоволително квалифицирани тренинг съдии, за да обучат курсистите по упоменатото в § 2, d. подточки 1 – 6. Такава тренинг програма трябва да бъде провеждана редовно и да бъде предложена на курсистите за съдии.

Същата тренинг програма може да бъде посещавана от съдии, желаещи да затвърдят техните знания след дълго отсъствие от съдийството както и за съдии, желаещи да кандидатстват за допълнителни породи.

Тази програма трябва да бъде посетена от кандидатите преди пристъпването към писмения изпит.

За да бъде признат от FCI като международен съдия, кандидатът, подал заявка за първата порода, трябва да е изпълнил следните изисквания:

a.Да бъде пълнолетен.

b.Със заявката си за включване в тренинг програма за една или повече породи, кандидатът трябва да докаже, че има предишен опит като развъдчик с прикрепена регистрация и трябва да има кучета, регистрирани в официалната племенна клига на страната му
или
че е постигнал успешни резултати като изложител на кучета за най-малко 5 години.
или
е активно и отговорно се е включвал в киноложки събития за минимум 5 години.                                                                                                  
c. Трябва служебно да е присъствал на официални изложби като разпоредител на ринга или секретар най-малко 5 пъти за минимум период от 1 година, за да бъде запознат с процедурите и регламентите.

d. Кандидатите трябва да бъдат изпитани от официална изпитна комисия, назначена от FCI-НO и да вземе предварителния изпит със задоволителни знания в следните области:

1. Анатомия (статика), морфология и движение (динамика) на кучета
2. Генетика, здраве и характер
3. Познаване  стандарта на породата (-те)
4. Съдийско поведение, принципи и техники на съдийството
5. Национални изложбени регламенти и други допълнителни национални правила.
6. FCI изложбени регламенти и други допълнителни правила

          Кандидатът трябва да “ПРЕМИНЕ” целия писмен изпит.

e. Цялостното  познание за порода е един от най-важните фактори в               съдийството и квалифицираният съдия трябва да бъде напълно запознат с  FCI стандарт на порода, за да може решението му да бъде базирано на тези знания за съдената порода.
Практическият тренинг би помогнал на курсиста да получи цялостно познание и разбиране за породата (-те), всички регламенти, както и процедурата на ринга. Практическият тренинг включва успешното завършване на броя изложби, където кандидатът е получавал обучение, при условие, че е преминал писмения изпит. Отговорност на всяка организация, член на FCI е да установи периода и количеството на практическия тренинг.

f. Практическото обучение трябва да бъде под ръководството на признат от FCI и опитен съдия. Кандидатът пише доклади за кучетата, които е съдил по време на обучението си и да ги предаде на гореспоменатия съдия, отговорен за потвърждението на знанията на аспирант-съдията, неговите/нейните действия и поведение  на официалния отговорен комитет.
След успешното завършване на практическото обучение, аспирантът има практически тест, ръководен от официален изпитен комитет. Този изпитен комитет трябва да направи писмено изложение за теста и неговите резултати.

g. Веднъж одобрен от неговата FCI-НO и обявен за изложбен съдия , кандидатът първо съди породите, за които има разрешение от страната му на жителство  минимум 2 години преди да му бъде разрешено съдийство на FCI изложби CACIB извън неговата страна.

Отговорност на всяка FCI-НO като член на FCI е да включи в нейния официален списък с  FCI съдии онези лица, които имат изпълнени горепосочените изисквания, да поддържа техен списък както и цялостна информация за всеки съдия, да обновява и изпраща списъка в канцеларията на FCI всяка година.




{START_COUNTER}