Писмо от г-жа Радостина Тонева – Председател на Клуб “Дого Аржентино” – България.

До всички членове и любители на породата:

Кое куче е чистопородно?
Това е куче:
- Чиито родители са регистрирани в Националния клуб на съответната порода, а ако няма такъв за породата - са регистрирани в киноложко дружество и племенната книга на БРФК
- Имат родословия, заверени в националната племенна книга на БРФК, носещи черен ромбоиден печат и РК номер.
- Имат поне една оценка от изложба и съгласно правилника за развъдна дейност на съответния клуб тя е достатъчна, за да бъдат допуснати до развъдна дейност. Оценките и титлите се потвърждават с диплом, оценъчни листа и сертификат.
- Имат документ от съответната организация за направление за връзка между мъжкото и женското куче при създаване на потомство. Нарича се "Акт за заплождане", подписан е от отговорника по развъдна дейност, който е препоръчал тази връзка и е присъствал на заплождането. Има документ за оглед на кучилото със съответните забележки в него за всяко куче поотделно, има документ за поставен чип.

До членове и любители на нашата порода:

Бих искала да помоля собствениците на дого, които имат оригинални родословия издадени от клуба, но не са заверени в БРФК, т.е липсва РК № с ромбоиден черен печат да ги предоставят в клуба, за да бъдат заверени.

Относно заплождането:

Клуб "Дого Аржентино - България" не толерира връзките между кучета с родословни справки (т.е. без пълно родословие до 4-то коляно на двамата родители). Тази практика е по принцип решение на самия клуб и в зависимост от преценката доколко дадено куче е много ценно за породата, но има липси в родословното си дърво.Не може да се поставя въпрос защо за едно куче може, за друго не. Клубът има право да вземе това решение и няма място за инсинуации по темата "свой човек". Но това и не може да се случи в настоящия момент, защото принципно такава практика е оправдана в началото на създаване на един клуб, когато не се разполага с много "материал", когато се търси определена стратегия на развитие на породата, няма достатъчно екземпляри и подобен компромис е оправдан. Но за един клуб с 13 годишна история тази фаза е приключила. Тук още веднъж да отбележим, че кучето с нередовни документи или с родословна справка не е ЛОШО дого, може да е много по-добро от това, което сте видели на изложба на трето място например, но то е куче, чийто произход е неясен и това е причина да не участва в развъдна дейност.
Сега да го кажем и така - купили сте си куче за 300 лева, с идеята да имате домашен любимец, то става хубаво и решавате да го заплождате. Дайте си сметка, че някой е дал 2000 Евро, пътува и показва кучето си по изложби, инвестира в това и пари, и време, и много нерви, има всички надлежни документи - е, има ли място за сърдене? Вероятно тук ще ме репликирате, че все пак не всеки може да си купи дого от шампиони и не желае такова. Така е, но също така е вярно, че не всички кучето в кучилото се раждат шампиони и имат висока цена. И не само супер шампионите раждат. Ако искате дого следва да сте наясно, че такова за 200 лева няма, ако искате просто куче у дома - много добри и мили кучета чакат своите стопани в приюти или приютили ги семейства. Нещата трябва да са ясно разграничени и да се научим накрая, че всяко нещо има своето място и стойност. Това впрочем е част от културата, която ни липсва - да се съобразяваме с даденостите, а не да гледаме в двора на съседа, щом той може, значи и аз мога. Ама, че живея на квартира и едва си плащам наема - няма значение - искам дого и сега го искам!
И още - само за последните 3 години в клуба са внесени над 30 кучета с добри и отлични родословия. И има няколко отлични кучила у нас, които след година ще имат своите потомци. Помислете за какво става дума - защо трябва да бълваме дого просто защото "кучката трябва да роди веднъж", или "Искам да си оставя кученце от нея". Първо тази теза е абсолютно неоснователна, че е задължително кучето да роди веднъж, за да е здраво. Нищо подобно! Публикувала съм статия на ветеринарни лекари по тази тема с научна обосновка и статистика. Ако искате все пак да няма проблеми с лъжлива бременност, с пиометра и други заболявания, свързани с половата система, просто кастрирайте кучето. Препоръчваме го горещо и не мислете, че осакатявате кучето - напротив, давате му по-спокоен и здравословен живот. И за вас също намаляват проблемите с цапане и пазене на кучето по време на разгонване. Не всеки, който си вземе куче, пък било то и с всички документи автоматично става развъждач. И не е редно да е така. Къде ще отидат всички тези кученца? Ако обичате кучето си склонни ли сте малките, които то роди да бъдат хвърлени на улицата, защото ще са повече от купувачите? Как ви звучи този случай - в клуба са обажда стопанин на дого, който не успял да се справи с него - много лаело, вързал го на двора, после решил да му тегли куршума, защото никой не го иска. Да, никой не го поиска и кучето си отиде с куршум в челото! Нима искате такава съдба за вашите сладки бели кученца, над които ще треперите, докато израснат!
Още един аспект - от това не се печели. Направете дребна сметка - ако кучето ви няма титли нямате регистриран развъдник, който да е спечелил име на добър развъдник, кученцата "ще вървят" по 300 лева. За да имат те родословие - вашите разходи са":
30 лева чл. внос, поне една изложба с всички разходи по нея - минимум 20 лева, раждат се 6 кучета - по 11 лева на родословие, плюс 35 лева за развъдник, плюс по 5 лева за оглед на куче (и ако не живеете в София - пътните на отговорника по развъдна дейност, който ще направи огледа), продавате 2 кученца на тази цена, другите храните и сваляте цената, за да ги продадете, вече ви е все едно на кого и как ще ги гледат, първа ваксина на малките - средно 10 лева, чипове по 20 лева, накрая подарявате в най-добрия случай последните и какво точно сте направили! Вие ли спечелихте или пък породата. Какъв е смисълът?
Най-сърдечно ви моля да помислите преди да предприемете такава стъпка.
И най-искрено и твърдо обявявам, че клубът през 2008 година няма да издаде нито една родословна справка, колкото и качествено да е кучето.
Още нещо много важно - без представен в клуба надлежно попълнен Акт за заплождане, независимо, от наличието на родословие и качеството на кучето - родословия няма да бъдат издавани!
Радостина Тонева




{START_COUNTER}