Няколко метода за възпитание


НЯКОЛКО метода за възпитание
Съществува система за наказание, която се използва при вълците, когато застават лице в лице с по-нисшите в йерархията индивиди. Например, когато един вълк, който е с по-нисък ранг в йерархията не оказва необходимите и задължителни почести на друг вълк, който е с по-висок ранг в йерархията, по-висшият индивид става агресивен и така удря по-нисшия, че го поваля по гръб, докато жертвата не се покори и не покаже нужното подчинение. По този начин трябва да процедираме и ние с малкото куче: да го хванем за врата, повдигаме го и след това го поваляме по гръб, като през това време то е неподвижно и не се съпротивлява. Така изчакваме докато се подчини така, както би се подчинило в природата на друг, по-силен индивид, и когато всичко е наред, го пускаме да си върви.
Някои индивиди са много агресивни и се съпротив
ляват яростно, когато са притиснати да се подчинят по този начин. Тях ги издържаме спокойно, докато премине ината им, след това хващаме малкото куче силно с ръце за врата и го повдигаме, като по този начин то не може да ни ухапе.

НИКОГА не трябва да се удрят с разни предмети като вестници, ремъци или камшици, това не са безобидни методи за наказание. Не е честно да се постъпва така и това само влошава нещата, животното става още по-диво и още по­трудно се поддава на възпитание.
Обикновено на агресивните кучета не трябва да им се разрешава си отварят устата и да им се виждат зъбите. Към това трябва да се приучват още докато са малки, още повече, ако някога участват и в изложби.

Ако кучето има навик да присвоява всеки предмет, който му хареса, като например топка или кокал, този недостатък, както и агресивността, трябва да бъде овладян така, че стопанинът да може да взима от устата на кучето дадения предмет, без то да ръмжи.

 

Източник





{START_COUNTER}