§6. Поведение

§6. Поведение

1. Основи

Всеки съдия от всяка организация, член на FCI, заема важен пост в международното кучешко общество. Следователно неговото/нейното поведение трябва да бъде благонадеждно и безукорно независимо дали е на служба или е в личния си живот.

Заключение:

- Съдия не трябва да закъснява за съдийски срещи или да напуска изложбената територия преди да е напълно приключил със задълженията си, за които е упълномощен.
- Съдия не трябва да критикува работата на друг съдия.
- При никакви обстоятелства съдия не може да изисква уговорки за съдийство.
- Не е разрешено на съдия да обсъжда каталога на изложбата преди или по време на неговото съдийство.
- В ринга съдия трябва да се държи както подобава и да преглежда внимателно и безпристрастно всички кучета. Той/тя трябва да бъде трезвен и подходящо облечен, съобразно със задълженията, които изпълнява и винаги да бъде коректен и учтив.
- Съдия трябва да се въздържа от пушене в ринга докато съди.
- Съдия трябва да се въздържа от пиене на алкохол в ринга.
- Съдия не може да въвежда на изложбата куче, регистрирано на негово/нейно име в деня на изложбата, на която е на служба като съдия.
- Съдия не може да ръководи никакво куче в деня на изложбата, на която е на служба като съдия.
- Партньор, всеки член на семейството или всяко лице, което живее със съдията в дома му може да въвежда и ръководи всяко куче от порода, която този съдия не съди в същия ден.
- Кучетата, които съдия води на CACIB изложба, където той/тя не участва като съдия трябва да бъде или отглеждано, или собственост/съсобственост от него/нея, негов партньор, член на семейството или друго лице, живеещо с него/нея в дома му/й.
- Съдия не може да съди което и да е куче, негова собственост, съсобственост, отглеждано от него или продадено в рамките на шест месеца преди изложбата, за която е ангажиран. Същото важи и за кучета, собственост на партньор, член на семейството или което и да е лице, живеещо със съдията в неговия дом.
- Не се разрешава на съдия да пътува за изложбите, на които съдийства с онези изложители, които представят кучета при него.
- При никакви обсоятелства съдията не трябва да общува или да стои с изложителите под негова юрисдикция. Той може да го прави само, след като съдийският му ангажимент е приключил.

2. Приемане на ангажименти

a. FCI изложбен съдия  може да съди само на FCI изложби, организирани от срани, членки на FCI или партньори с договор.  Не му се разрешава да съди на събития, които не са признати от FCI, освен ако те не се ръководят от страни, които не са под юрисдикцията на FCI (различни от  член и партньор с договор). В такъв случай обаче, той/тя трябва да получи разрешение от FCI-НО от страната му/й на жителство.

b. При получаването на покана за съдийство в страна извън неговата/нейната, съдия трябва да направи всички необходими запитвания, за да се увери, че организацията на изложбата е под юрисдикцията на FCI или се организира от организация, призната от FCI.

c. Ако шоуто се провежда от клуб, съдията трябва да провери дали този клуб е официално признат от FCI-НО или FCI партньор с договор от страна, където се прави изложбата.

d. FCI изложбен съдияО  може само да съди на изложба, провеждана ивън неговата/нейната ако е бил пирсмено оторизиран от неговата/нейната FCI-НО. Тази оторизация трябва да бъде получена от организатора на изложбата чрез FCI-НО, където изложбата е провеждана и копие трябва да се изпрати на въпросния съдия.

e. Когато съди извън страната си на жителство, съдия трябва да владее поне един от четирите езици на FCI (Английски, Френски, Немски или Испански). В случай, че съдия не може да изпълни това изискване, негова отговорност е да осигури негов/нейн преводач ако организаторът на изложбата го изиска.

f. При никакви обстоятелства съдия не трябва да се съгласява да съди порода, за която няма одобрение от неговата национална организация. Същото се прилага за съдийство на Best in Group (BОG) и Best in Show (BIS).



{START_COUNTER}